Na łamach pisma naukowego „Nutrients” zespół polskich naukowców (pod kierownictwem prof. Pawła Płudowskiego) przedstawił nowe wytyczne dotyczące suplementacji witaminy D, uwzględniając specyfikę klimatyczną Polski oraz indywidualne potrzeby wynikające z wieku, masy ciała i stylu życia. Prezentują się one następująco:
- noworodki i niemowlęta (0-12 miesięcy): 400-600 IU cholekalcyferolu dziennie, zależnie od wieku i źródeł witaminy D w diecie.
- dzieci (1-10 lat): 600-1000 IU cholekalcyferolu dziennie, z możliwością dostosowania w okresie letnim przy wystarczającej ekspozycji na słońce.
- młodzież (11-18 lat): 1000-2000 IU cholekalcyferolu dziennie, przy uwzględnieniu indywidualne potrzeby związane z masą ciała.
- dorośli (19-65 lat): 1000-2000 IU cholekalcyferolu dziennie przez cały rok, niezależnie od pory roku.
- seniorzy (od 65. roku życia): 1000-4000 IU cholekalcyferolu dziennie, z naciskiem na regularną weryfikację poziomu witaminy D w organizmie.