Globalne niedobory mikroelementów – nowe dane z badania Harvardu

Zapoznaj się z aktualnymi
ciekawostkami na temat zdrowia.

W najnowszym numerze The Lancet Global Health opublikowano wyniki badania przeprowadzonego przez Harvard School of Public Health, które objęło aż 185 krajów i 99,3% światowej populacji. Na podstawie danych z Global Dietary Database oraz zaawansowanych modeli statystycznych naukowcy oszacowali poziom 15 kluczowych mikroelementów obecnych w diecie ludzi na całym świecie.

Badacze skupili się wyłącznie na naturalnym spożyciu składników odżywczych – wykluczając żywność wzbogacaną i suplementy diety.

Szacunki są niepokojące: ponad połowa światowej populacji cierpi na niedobory sześciu kluczowych pierwiastków i witamin:

  • Jod – niedobór u 68% ludzi, głównie w Afryce, Ameryce Południowej i Azji Wschodniej
  • Witamina E – braki u 67% populacji, zwłaszcza w obu Amerykach i Australii
  • Wapń – niedobór u 66%, szczególnie w krajach o niskim spożyciu nabiału (Afryka, Indie, Chiny)
  • Żelazo – zbyt niski poziom u 65%, zwłaszcza w Afryce i Azji Południowej
  • Witamina B2 i kwas foliowy (B9) – duże braki w krajach rozwijających się
  • Witamina C – niedobór u niemal połowy ludzkości

Dodatkowo zauważono zależności płciowe:

  • U kobiet częściej występują niedobory jodu, żelaza, witaminy B12 i selenu
  • U mężczyzn – niedobory magnezu, cynku i witaminy B6

Na mapie badania znalazła się również Polska. Z danych wynika, że:

  • aż 100% Polaków może mieć niedobór selenu
  • około 50% ma za niski poziom żelaza
  • 25–50% populacji ma niedobory wapnia, witaminy E, witaminy A i kwasu foliowego

W badaniu nie uwzględniono witaminy D, ponieważ jej poziom zależy głównie od ekspozycji na słońce, a nie tylko od diety.

Scroll to Top