Cukier, a rak jelita grubego – co pokazują najnowsze badania?

Zapoznaj się z aktualnymi
ciekawostkami na temat zdrowia.

Coraz więcej badań wskazuje na związek między wysokim spożyciem cukru a rozwojem chorób nowotworowych. Cukier nie tylko zaburza równowagę mikroflory jelitowej, ale też nasila stany zapalne, które mogą sprzyjać mutacjom komórkowym. Co więcej – komórki nowotworowe potrafią wykorzystywać cukier jako źródło energii, co przyspiesza ich wzrost.

Podczas konferencji Amerykańskiego Towarzystwa Onkologii Klinicznej zaprezentowano wyniki badania z udziałem 303 osób z rakiem jelita grubego, zdiagnozowanych przed 50. rokiem życia. Uczestnicy wypełniali kwestionariusze żywieniowe obejmujące okres od dwóch do pięciu lat przed diagnozą. Wyniki? Codzienne spożywanie słodkich napojów czy słodyczy może być związane z wyższym ryzykiem rozwoju zaawansowanego raka jelita grubego.

To kolejne potwierdzenie, że dieta – zwłaszcza ta bogata w cukier – ma realny wpływ na nasze zdrowie.

Scroll to Top